ЯК ЗАЦІКАВИТИ УЧНІВ ДО НАВЧАННЯ(7 типових помилок, якихможуть припускатися викладачі)

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 Помилки, яких можуть припускатися як молоді спеціалісти, так і вчителі з досвідом.

Ймовірно, ви помічали, що одні й ті ж учні у різних педагогів поводять себе на уроках абсолютно по-різному. Чому так відбувається? Що саме залежить від учителя? У чому секрет педагогів, в яких учні на уроці не бешкетують, а слухають із зацікавленістю та біжать на уроки із задоволенням?

Ми проаналізували та виділили 7 найтиповіших помилок, яких припускаються вчителі, в яких гамір у класі. 

  1. НЕВМІННЯ ЗАЦІКАВИТИ

Чи запитували ви в учнів, які предмети їм подобаються більш за все і чому саме? Більшість з них відповість, що найулюбленіші є ті, де вчитель уміє цікаво розповідати.

Справжній професіонал знає значно більше за програмний матеріал з підручника, а талановитий учитель не лише володіє знаннями і захоплюється своїм предметом викладання, а й уміє зацікавити ним своїх учнів! 

Порада: Щоб учні не втрачали інтерес до вашого предмету, під час уроків окрім програмного матеріалу розповідайте цікаві факти чи історії з теми, яких немає у підручнику. Якнайкраще робити це у форматі сторітелінгу.

 

  1.  ВІДСУТНІСТЬ ЗВОРОТНОГО ЗВ'ЯЗКУ ВІД КЛАСУ

Деякі викладачі настільки захоплюються тим, про що розповідають, що не завжди зважають на реакцію класу. А якщо учні не є активними учасниками освітнього процесу, вони втрачають зацікавленість. До того ж, зворотний зв'язок дозволяє вчителю розуміти, наскільки добре учні засвоїли навчальний матеріал. 

Порада: Пояснюючи тему уроку, постійно залучайте клас до діалогу, ставлячи запитання. Також ефективним способом отримання зворотного зв'язку є прийоми рефлексії.

 

  1. НЕВРІВНОВАЖЕНІСТЬ

Кожен день викладача сповнений стресом. Це факт! Але саме вміння миттєво та врівноважено на нього реагувати відрізняє справжнього педагога від посереднього учителя.

Чи доводилося вам зіштовхуватися з хамством? Чути на свою адресу образу від учнів? Ймовірніше, кожному! І саме від реакції вчителя залежить, чи повториться подібний інцидент у подальшому. 

Порада: Що б не трапилось, докладіть максимум зусиль, щоб не дозволити емоціям узяти гору над вами. Ваша реакція має бути виваженою, відповідною до ситуації та конструктивною. 

 

  1. ОДНОМАНІТНІСТЬ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

ТА МОНОТОННІСТЬ ГОЛОСУ

Якщо учні, щоразу заходячи у кабінет, прогнозують, що на них чекає (наприклад, перші 10 хвилин учитель буде когось сварити за поведінку, потім пів уроку читатимемо підручник, а останні 10 хвилин буде тест – і так щоразу) і все це супроводжується однотонною розповіддю, то про їхню зацікавленість на уроці не йтиметься.

Беземоційність вчителя та одноманітність у кращому випадку викликають у здобувачів освіти сонливість та бажання займатися на уроці своїми справами.

Порада: Залучайте під час уроку нові навчальні прийоми, сучасні освітні інструменти та, окрім вправ репродуктивного рівня, пропонуйте учням виконання творчих завдань. 

Пам'ятайте, що ефективність уроку багато в чому залежить від форми подачі матеріалу. Тож намагайтеся ставити акценти та під час уроку розповідати не монотонно, а помірно емоційно.

 

  1. НЕОРГАНІЗОВАНІСТЬ

Якщо педагог хоче, щоб учні виконували його вимоги на уроці, у першу чергу він сам має бути надзвичайно організованим. 

Плани уроків для всіх навчальних груп в одному зошиті; оцінки здобувачів освіти на окремих аркушах, які губляться; домашні завдання, які задаються, але не обов'язково перевіряються; відсутність чітких вимог до учнів – сподіваємося, що це не про вас!

Звісно, учитель не робот, який виконує все за узгодженим алгоритмом, але, якщо не вдається організувати себе, про інших годі й сподіватися.

Порада: Ретельно плануйте кожне заняття, будьте послідовними, слідкуйте за своєчасним охайним веденням документації та дотримуйтесь своїх обіцянок. 

 

  1. ЗАНИЖЕНА САМООЦІНКА АБО НАВПАКИ САМОВПЕВНЕНІСТЬ ТА НЕПОВАГА ДО УЧНІВ

Щоразу, заходячи в новий клас, учитель мов відкриває клітку з тиграми. І чи вдасться «приборкати» учнів або вони не будуть сприймати та поважати «дресирувальника» – залежить саме від педагога.

Порада: Пам'ятайте, що у будь-якому випадку перед учнями ви маєте абсолютну перевагу – життєвий досвід. Ви вже колись були і дитиною, і підлітком, і стали дорослою людиною. Тому ви краще можете зрозуміти учнів та передбачити їхню поведінку, ґрунтуючись на власному досвіді.

При цьому при взаємодії зі здобувачами освіти намагайтеся дотримуватись моделі спілкування не просто «дорослий – підліток», а «особистість – особистість». 

Найефективніший спосіб домогтися поваги учнів – триматися гідно та ставитися з повагою до них. Адже у чомусь ви кращі і розумніші за них, а у чомусь – вони кращі за вас. І це нормально.

 

  1. НЕБАЖАННЯ ВЧИТИСЯ НОВОМУ

Пропрацювавши декілька років, вчителі знають програмний матеріал бездоганно. А учні, щоразу стикаючись з ним вперше, завжди припускаються помилок. Це підсвідомо створює умови для професійної деформації вчителя та закріплення хибної думки щодо його знань та майстерності. 

Порада: Щоб не потрапити у цю психологічну пастку, намагайтесь постійно вчити щось нове та застосовувати здобуті знання на практиці. Слідкуйте за освітніми тенденціями, удосконалюйте свою майстерність та залучайте досвід колег. 

Много шаблонов Joomla на By Amestris D